ЈОВАН СОЛДАТОВИЋ (ЧЕРЕВИЋ, 1920 – НОВИ САД, 2005)

Похађао је гимназију у Новом Саду, а 1940. године уписао се на Технички факултет у Београду, одсек за архитектуру. Активно је учествовао у НОБ-у од 1943. године. Као члан Одељења за документарне и уметничке изложбе у Агитпропу радио је од 1944. године.

Студије на вајарском одсеку Академије за ликовне уметности у Београду завршио је 1948. године код професора Томе Росандића. Од 1949. године радио је као сарадник Државне мајсторске радионице Томе Росандића у Београду. Исте године постао је члан УЛУС-а и први пут је излагао на изложби овог удружења. Прву самосталну изложбу приредио је у Галерији "Графички колектив" у Београду 1952. године. У Нови Сад се вратио 1953. године где је по позиву учествовао у оснивању вајарског одсека Више педагошке школе, у којој је био први професор вајарства. Учествао је у оснивању првих атељеа на Петроварадинској тврђави.

Као стипендиста Фонда „Моша Пијаде“, 1965. године провео је два месеца у Лондону и Паризу. За ванредног професора Академије уметности у Новом Саду (одсек ликовне уметности) изабран је 1975. и на том послу је остао до одласка у пензију 1981. године.

Заједно са Бошком Петровићем и Етелком Тоболком учествовао је у оснивању "Атељеа 61".