ДУШКО СТОЈАНОВИЋ: ПЕТАР И ЈА – РЕФЛЕКСИЈА И ПОДСТИЦАЈ У СЛИКАРСТВУ

21.10.2020 - 04.11.2020

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, у периоду од 21. октобра до 4. новембра биће отворена изложба Душко Стојановић: Петар и ја – рефлексија и подстицај у сликарству. Концепт изложбе има за циљ да актуелизује вредности збирке – у овом случају стваралаштво Петра Омчикуса – у дискурсу актуелних уметника, који су у свом раду дошли у додир са ауторима из фонда. Под утиском који је на њега оставио Петар Омчикус, као и његова ликовна поетика, сликар и графичар Душко Стојановић је одабрао слике које воде дијалог с овим значајним аутором из Мамузићеве збирке. Поставка представља значајан период стваралаштва Душка Стојановића кроз двадесет девет уља на платну, насталих током једне и по деценије овог века, када је дефинисана сликарева зрела фаза стваралаштва. Лични однос и сећање на пријатељство са Петром Омчикусом, једним од најпознатијих стваралаца српске и југословенске уметности ХХ века, Душко Стојановић истиче кроз дело Срделе из 2014. године прикључено овој изложби, из Стојановићеве приватне колекције, које представља последње Омчикусово дело у техници уља на платну, као и велики број фотографија из личне архиве. На отварању изложбе ће говорити директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића Владислав Шешлија, а присутнима ће се обратити и уметник Душко Стојановић. Изложбу ће отворити Гордана Крстић Фај, историчарка уметности. Аутор изложбе је виши кустос Ана Ракић.

Душко Стојановић је рођен 1960. године у Чуругу. Дипломирао је на одсеку за сликарство Академије уметности у Новом Саду 1986. године. У периоду од 1989–1993. године похађао је специјализацију за графику на Високој школи ликовних уметности у Братислави (Словачка), у класи професора Албина Бруновског. Од 1987. је члан Савеза удружења ликовних уметника Војводине, а члан групе „Емисао“ постао је две године раније. Члан је Удружења уметника Петроварадинске тврђаве „Ликовни круг“ од 1993. године, као и париске асоцијације „Maison des Artistes“ од 1997. године. Од 1996. до 2014. године живи и ради у Паризу. Самостално излаже од 1983. године у Србији, Словенији, Аустрији, Немачкој, Холандији, Француској и САД. До сада је приредио 33 самосталне и преко 180 колективних изложби. Живи у Новом Саду са породицом.         

 

***У складу са најновијим мерама здравствене заштите и препорукама, у установама културе је ограничено окупљање до 30 људи, уз поштовање превентивних мера – ношења маски и физичког дистанцирања.