ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2021 У ПОКЛОН ЗБИРЦИ РАЈКА МАМУЗИЋА

12.07.2021 - 26.08.2021

12. август

21 час

Визуелна култура и идеологија Предавање др Владимира Димовског Мултидисциплинарни приступ теми визуелне културе присутне у свакодневном животу, као и различитим идеологијама које доминирају у савременом, али и у друштвима током историје, указаће публици на постојање везе између ова два појма путем занимљивих примера из историје уметности. Др Владимир Димовски ће у свом предавању показати на који начин сваки „визуелни производ“ рефлектује уређење друштва у којем је настао, што је могуће уочити још у времену првих цивилизација. Посетиоце ће овакав приступ културној продукцији подстаћи на размишљање и критичку перцепију слика које их окружују.


19. август

21 час

Средњовековни манастири Скадарског језера Путописна фото прича Горанке Матић

Након успешне ретроспективне изложбе у Музеју Савремене уметности у Београду, Горанка Матић публици Лета на Тргу галерија представља до сада неизлагане фотографије са Скадарског језера – области владавине средњовековних владара Дукље и Зете и њихових манастирских задужбина. Горанка је 2000. године обишла ово подручје живописних локалитета разуђене обале језера (Годиње, Космач, Морачник), а своје утиске преточила је у фото материјал који прича причу историјских личности: владара Дукље Јована Владимира, зетске племкиње Јелене Лазаревић Балшић Косаче и српског велможе Вукашина Мрњавчевића.


26. август

21 час

Свечано затварање Музички времеплов: Rock ’n’ hor

Новосадски вокални састав Rock ’n’ hor основан је са жељом да публици у другачијем руху представи музику југословенског новог таласа са почетка осамдесетих година прошлог века. На репертоару овог динамичног састава налази се разноврстан вокално-инструментални опус који реинтерпретира хитове бендова: Идоли, Хаустор, Прљаво казалиште, Електрични оргазам, Шарло акробата, Азра и других. Публика ће моћи да се подсети времена од пре четири деценије и да кроз музику поново доживи еру која је на музичкој сцени повезала бунт против система, потребу за изражавањем слободног мишљења, упливе светских трендова и свеж уметнички израз тадашње генерације младих. Оснивач и диригент хора је Живан Поповић, музичар, композитор и аранжер.