ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2023.

22.06.2023 - 24.08.2023


ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2023.

четвртком у 21.00 сат

 

Култура и уметност ван граница свемира


Манифестација Лето на Тргу галерија реализује се са великим успехом од 2012. године и до сад ју је посетило преко 20.000 Новосађана, што је допринело томе да манифестација постане део устаљене летње културне понуде града. Сарадња између Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, као организатора манифестације, покренута је са жељом да се и током лета суграђанима понуде занимљиви и разноврсни садржаји и промовише, како национална, тако и светска културна баштина.

Дружећи се са Новосађанима из године у годину, програм Лета на Тргу галерија допринео је, а и даље успешно доприноси, претварању Трга галерија у културну тачку Новог Сада, препознатљиву као место преплитања свих видова уметности – ликовне, музичке, филмске и сценске. Кроз различите програме, посетиоци сваког лета имају прилику да се на занимљив начин упознају с делима националне уметности, културама различитих земаља и народа, да се у пријатном амбијенту опусте уз концерте, плесне вечери, филмове, путописне приче, предавања и размену знања кроз квизове.

Ове године манифестација је употпуњена сарадњом са Центром за америчке студије Филозофског факултета у Београду, а програм је посвећен везама између светске и националне културе које ће посетиоци моћи да упознају кроз историјску мисију на Месец, путовање око света и откривање тајни о далеком Исланду, Турској и Јерменији. Поред тога, неће изостати ни хитови великана светске музике, а љубитељи плеса моћи ће да заиграју уз популарну америчку музику ХХ века.

У периоду од јуна до краја августа заједно ћемо уживати у разноврсном програму у вртовима Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, као и на Тргу галерија, који од недавно краси и Парк скулптура.

Посетите програме манифестације Лето на Тргу галерија, сваког четвртка у 21.00 сат од 22. јуна до 24. августа. Улаз на све програме је бесплатан.ПРОГРАМ

 

22. јун – Плато на Тргу галерија

Свечано отварање

Концерт — Fly me to the Moon

Бојана Стаменов бенд

 

29. јун — Врт ГМС и СЗПБ

Квиз — The Eagle has Landed


 

6. јул Врт ГМС и СЗПБ

Предавање — Доручак са астронаутом

Проф. др Симона Чупић

 


13. јул— Врт ГМС и СЗПБ

Путописно предавање Разгледница с руба Европе: Исланд, земља ватре и леда

Проф. др Владимир Стојановић

 


20. јул — Врт ГМС и СЗПБ

Филм  Аполо 13

 

 

27. јул Врт ГМС и СЗПБ

Филм Пут око света (рестаурирана верзија)


 

3. август – Врт ГМС и СЗПБ

Концерт Америчка музичка пита

Група „Плави птичић“


 

10. август – Врт ГЛУРМ

Путописно предавање Историјско путовање у Истанбул, град на граници континената

Проф. др Светозар Бошков17. август – Врт ГЛУРМ

Путописно предавање Јерменија – живи сустрет са древном културом

Дарјуш Самии


 

24. август – Врт ГЛУРМ

Свечано затварање

Рок планета

Плесно вече са клубом „Фиеста“


 

Посетите програме манифестације Лето на Тргу галерија 2023, сваког четвртка у 21 сат, од 22. јуна до 24. августа.

 

Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2023. омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управа за културу Града Новог Сада.