МАНИФЕСТАЦИЈА ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2018.

14.06.2018 - 30.08.2018

Mанифестацијом Лето на Тргу галеријасу обухваћене све три музејске институције смештене на Тргу галерија, као специфичног културно-уметничког градског језгра. Да би  се указало на значај Трга галерија који окупља ове три музејске институције, и потребу за адекватном афирмацијом овог јавног простора и његовог укључивања у културни живот града, отварање и затварање Лета на Тргу галерија 2018je уприличено изван вртова музеја и изнето на Трг, тачније платое испред музејских здања.

            Сваког четвртка од 14. јуна до 30. августа 2018. године, од 21 до 23 сата, Новосађани могу да се освеже уз путописне приче, филмске пројекције, предавања, музику и дружење. Публику, уз бесплатан улаз и пријатан амбијент, очекује занимљив програм који, кроз различите видове наступа, истиче посебне културне, уметничке и културолошке теме из области светске културне баштине, са посебним циљем да се кроз забавни програм прошири идеја о њеном значају и очувању.

            Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2018 омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије,Покрајински с екретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводинe и Управа за културу града Новог Сада.

 

 

Програм

 

14. јун/ Плато испред Спомен-збирке Павла Бељанског

................................

Свечано отварање манифестације

................................

Отварање изложбе

Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског

Отварањем изложбе која пружа ново сагледавање дела из колекције Павла Бељанског кроз призму Медитерана, започиње и манифестација Лето на Тргу галерија. Сунце и боје Медитерана, његова историја и наслеђе, опчињавали су многобројне уметнике свих генерација и разноликог порекла, међу њима и ауторе из колекције Павла Бељанског. Као и многи њихови савременици, у Медитерану су црпли инспирацију за нова схватања слике. У оквиру програма отварања наступиће и Гудачки квартет Хабанера, који ће у модерним аранжманима,извести препознатљиве мелодије медитеранских земаља: Француске, Италије, Хрватске, Грчке.

 

21. јун / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Филмско вече

Климт

Аустријски културни форум у Београду

У сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду биће приказан филм Климт који је омаж чувеном бечком уметнику и његовом животу у богатом историјском контексту епохе „Fin de Siècle“. Из филма, у режији Раула Руиза и с Џоном Малковичем у главној улози, сазнаћете о борби Густава Климта за уметничку слободу, о његовом односу према Егону Шилеу и француској глумици Леи дел Кастро, као и о платонској љубави према Емили Флеге.

 

28. јун / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Културни квиз

с Николом Костићем

Културни квиз, односно квиз знања о култури, биће добра прилика да проверите своје знање из области ликовне уметности, књижевности, историје, позоришта и филма и освојите награде. Никола Костић, познатији као Ли Мен, подстаћиће вас на размишљање и подсетити на интересантне чињенице из света културе.

Екипу од четири члана потребно је пријавити на телефон 021 4899 013 до 26. јуна.

 

5. јул / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Предавање

Посластичарница Слатко-горки укус цвећа

МсрТамара Огњевић, Artis CENTER

Историчарка уметности, књижевница и гастрохеритолог, мср Тамара Огњевић откриће нам најделикатнији рецепт из Артисовог пројекта „Посластичарница“ – повест о симболизму цвећа у уметности и његовој јестивој, магичној димензији. Као и свако њено предавање, и ово ће пратити посластица – изненађење у целини усклађено са темом.

 

12. јул / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Путописна прича

Културна баштина Андалузије

Зоран Вапа и др Дубравка Ђукановић

Путописну причу о богатом културном наслеђу Гранаде, Алхамбре, Кордобе и Малаге, кроз свој објектив забележили су Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе и др Дубравка Ђукановић, архитекта, који ће вас причом и фотографијама одвести у прелепе пределе Андалузије, представљајући материјална и нематеријална богатства овог дела Шпаније.

 

19. јул / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Филмско вече

Камиj Клодел

Француски институт у Србији, огранак у Новом Саду

У знаку изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског представљамо Француску играним филмом из 1987. године, о чувеној уметници Камиj Клодел. Камиј Клодел посвећује дане и ноћи својој страсти, скулптури. Имајући подршку оца и брата Пола, сања о уласку у атеље Огиста Родена. Пошто је показала свој таленат и одлучност да сарађује с њим, он је прима за своју ученицу. Камиј се заљубљује у ментора, постаје његова муза и оживљава своју успавану машту. Режију потписује Бруно Нуитен, а у главним улогама су Изабела Ађани и Жерар Депардје.

 

26. јул / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Предавање

Један Meдитерански ђир 

Оливера Скоко

За потребе писања два романа (Пераст-Амстердам и Корчулански ђир) Оливера Скоко, историчарка уметности и писац, је у неколико наврата боравила у градовима на источној обали Јадрана у којима је сместила радњу и ликове својих књига. Спајајући професију, историју уметности, са љубављу према писаној речи, Оливера је читалачкој публици приближила неке од особености медитеранског поднебља. Истраживачки рад који је предходио настанку ових књижевних дела, као и искуства током претходних промоција, ауторка ће поделити с нама.

 

2. август / Заједнички врт СЗПБ и ГМС

Филмско вече и разговор о филму

Сунце, жито

Обележавајући јубилеј, 120 година од рођења Милана Коњовића, Спомен-збирка у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду реализовала је кратак филм Сунце, жито, инспирисан називом истоимене слике, настале током јавног сликања Милана Коњовића на крову ОШ „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду 1962. године, у оквиру програма Стеријиног позорја; догађај је коментарисао др Лазар Трифуновић. Филм је уједно најава изложбе Милан Коњовић из новосадских колекција, која ће се у Спомен-збирци Павла Бељанског одржати крајем године. Након пројекције биће одржан разговор о Милану Коњовићу и његовом утицају на савремене уметничке токове.

 

9. август/ Врт Поклон збирке Рајка Мамузића

Предавање

Филмске технике и анализа слике

ДрВладимирДимовски

Ово предавање представиће публици могућности коришћења основних кинематографских техника у процесу креативне анализе уметничког дела. Слушаоци ће моћи да се упознају са свим фазама процеса израде овакве видео форме, од сценарија до финалног рендера, кроз ауторове примере анимација насталих у протеклих неколико година, за потребе креативног представљања и интерактивног тумачења ликовног дела.

 

16. август / Врт Поклон збирке Рајка Мамузића

Концерт

„Кампер“

Кампер је новосадски инструментални бенд који свој стваралачки идентитет заснива на алтернативној рок музици, пост-року и гитарском попу уз додатак електронског звука. Ауторски репертоар укључује нумере ширег динамичког распона, од суптилних, амбијенталних деоница до фуриозних и стрмоглавих излета.

 

23. август / Врт Поклон збирке Рајка Мамузића

Представљање издавачке куће „Комико“

Савремени графички роман као нова визуелно-наративна форма

Издавачка кућа Комико основана је 2009. године у Новом Саду с циљем да објављује и боље презентује првенствено класике српског стрипа, као и радове наших најбољих савремених аутора. Публика ће имати прилику да се упозна с литерарном формом стрипа, њеним развојем и ширењем, иновацијама у свету стрип-културе, као и новим издањима доступним нашој читалачкој публици.

 

30. август / Плато испред Поклон збирке Рајка Мамузића

.................................

Свечано затварање

.................................

Перформанс

Мултимедијални састав Хепи Треш

Аудио-видео перформанс и концерт састава „Хепи Треш“ покушава да истраживањем фонда Поклон збирке Рајка Мамузића и музеолошко-архивског материјала актуелизује питања која се тичу судбине уметника и уметничког дела, критичког сагледавања данашњег места и улоге установа културе у друштву, улоге дискурса моћи у уметности и односа уметности и власти. У свом раду, уметничка група „Хепи Треш“ (Бранислав Петрић, Станиша Даутовић, Драган Матић, Жељко Пишкорић, Владимир Марко и Душка Каранов) негују принцип in-situ рада, у контексту затеченог места/простора/система идеја.