МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10

15.05.2023 - 19.05.2023

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10  

МУЗЕЈИ, ОДРЖИВОСТ И БЛАГОСТАЊЕ

 

15. – 19. мај 2023.

 

 

Радно време током трајања Манифестације: 10:00–20:00

 

понедељак, 15. мај и уторак, 16. мај

17.30–19 h

Радионица илустрације Нацртај своју причу у поставци изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић – илустрације из Заоставштине Љубице Цуце Сокић из Народне библиотеке Србије“

У недељи манифестације Музеји за 10 у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића одржаће се дводневна радионица илустрације, на којој ће заинтересовани имати прилику да упознају и примене основне теоријске и практичне постулате илустраторског рада. Полазници ће моћи да истраже начине на које је могуће представити основне наративне елементе из приче кроз ликовну форму, који су могући извори инспирације за илустраторски рад, као и да примене стечена знања и реализују своју илустрацију путем техника пастела, колажа, акрила и цртачких техника. Потребно је да полазници на радионицу понесу своју омиљену књигу. За учешће у програму није потребно претходно знање. Радионица је намењена свим старосним групама, а ликовни прибор је обезбеђен. Потребно је да се заинтересовани пријаве на радионицу путем е-маил адресе ilustracija10@gmail.com или да се јаве Звездани Ђуричић на број телефона 021/2215-663.

 

 

среда, 17. мај

18 h

Предавање Да ли је дечја илустрација увек намењена само деци?

Ана Ракић

Предавање музејског саветника Ане Ракић размотриће дилеме које често намеће дечја анимација, илустрована литература и периодика – шта се крије иза илустрације за децу и који су то квалитети и поруке садржани у њој? Излагање ће покушати да проникне у главне изворе инспирације најплоднијих и најпрепознатљивијих дечјих илустратора XX века, као и у значај симболизма, антропоморфизма, као и класицистичких архетипова који су, кроз илустрацију, постали носећи културолошки феномени у свести деце и одраслих.

 

 

четвртак, 18. мај

18 h

Обележавање Међународног дана музеја:

Пројекција ТВ филма „Сликари и вајари – Љубица Цуца Сокић“

У оквиру пратећег програма изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће приказан документарни филм о овој ауторки, из серијала „Сликари и вајари“, редакције образовног програма Телевизије Београд. Филм из 1986. године прати сликаркин развој стваралаштва од почетака у Уметничкој школи у Београду када развија сопствени израз у оквирима интимизма. Боравак у Паризу од 1936. године је инспирише на наставак сликања у домену умерене апстракције, док у послератном периоду долази до редукције цртежа и доминације бојених површина. Филм је сниман и атељеу Љубице Цуце Сокић, у Музеју савремене уметности у Београду и Народном музеју. Поред Љубице Сокић, у филму говори и њен колега и историчар уметности Алекса Челебоновић.

Уредник: Ибрахим Хаџић, режија: Гојко Шкарић, сценарио: Никола Кусовац.

 

 

*****ОБАВЕШТАВАМО ПУБЛИКУ да је предавање Вече илустратора: илустрација као специфичан облик уметничког приповедања проф. мр Ивице Стевановића,

које је требало да се одржи у петак, 19. маја, одложено за понедељак, 5. јун у 18 часова.

Извињавамо се посетиоцима због промене програма.********
*****Током трајања Недеље музеја посетите Selfie Room*****

Посетиоци ће у кутку за читање у оквиру изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић моћи да направе селфи са сликарским прибором Љубице Сокић и са јунацима њених најлепших илустрација дечје литературе, као и да прелистају неке од дечјих књига које је илустровала.