НОВОСАДСКО БИГ ДЕЧИЈЕ ЛЕТО

23.07.2018 - 27.07.2018

У сарадњи са Галеријoм ликовне уметности поклон збиркoм Рајка Мамузића, Дечији културни центар Нови Сад је ове године успео да обезбеди различите програме за децу у институцијама културе које се налазе на Тргу галерија. Овом приликом учесници радионица ће сазнати више о раду сликара Младена Србиновића, Зорана Петровића, Стевана Максимовића, Еда Муртића и Бошка Петровића. Kроз њихова дела учиће о животу Ђуре Јакшића, Дон Kихоту и борби против неправде, као и о томе шта се крије иза имена Тито, док ће у креативном делу радионица правити лутке, скулптуре од глине и предмете инспирисане прошлошћу.       

Новосадско БИГ дечије лето организује Дечији културни центар Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за образовање и тржног центра „БИГ“.

Програм креативних радионица:

23. јул 2018. (понедељак) Младен Србиновић „Ђура Јакшић“
„Е, ЈА САМ ВОЛО САБЉЕ И КОПЉА, А СИН МИ...”

Инспирисани портретом „Ђура Јакшић“ сликара Младена Србиновића испричаћемо много интересантних прича о животу нашег великог песника, приповедача, драмског писца, сликара и познатог боема. Шта би данас чика Ђура рекао своме сину покушаћемо да сазнамо од наших другара. Деца ће током радионице правити лутке, а потом и „драмски“ приказ песме „Отац и син“.

24. јул 2018. (уторак) Зоран Петровић „Зелени витез“
„ПРОШАО ЈЕ КРАЈ ПРОЗОРА ВИТЕЗ ЗЕЛЕНИ...“

Ко је зелени витез? Да ли има зелени зуб или зелено срце, да ли природу воли или је неустрашив као Хулк? Слика Зорана Петровића и песма Десанке Максимовић „Зелени витез“ даће нам инспирацију да маштамо и причамо о љубави и витештву, некад и сад. У креативном делу ћемо заједно правити нашег зеленог витеза.

25. јул 2018. (среда) Стеван Максимовић „Дон Кихот“
ДОН КИХОТ У БОРБИ СА ВЕТРЕЊАЧАМА

Бесмртни витез тужног лица полазна је тачка данашњег путовања. Борба против неправде и свега лошег биће нам инспирација за разговор о животним вредностима. Машта ће нас одвести у свет добра, а све то добро преточићемо у скулптуре од глине.

26. јул 2018. (четвртак) Едо Муртић „Агресивни простор“
„ЉУБАВ, СТРАХ, РАДОСТ, БЕС...“ – на трагу Џексона Полока

Како изразити унутрашњи свет, енергију, покрет и остале силе које се у нама крију сазнаћете из слика Еде Муртића. Довољни за инспирацију су један вентилатор, боја и платно. Јуриш у акцију!

27. јул 2018. (петак) Бошко Петровић „Портрет друга Тита“
„ТИТО ТО СМО СВИ МИ?“

Шта и ко се крије иза имена Тито? Да ли је то неко изванземаљско биће или можда астероид, име улице, града или пионира... сазнаћете док причамо испред портрета Јосипа Броза Тита, аутора Бошка Петровића. У креативном делу радионице израђујемо предмете инспирисане Титовим временом.