ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2020.

02.07.2020 - 24.09.2020

Манифестација Лето на Тргу галерија, у организацији три музејске установе с Трга галерија, и ове године ће угостити Новосађане у вртовима својих здања, као и на самом Тргу, како би публици и становништву пружиле културни и забавни програм током летњих месеци. Као и претходних година Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића бесплатним програмима на отвореном пружиће суграђанима занимљиве садржајеиз области историје уметности, филма, путописа и музике. Током трајања манифестације, публика ће моћи да присуствује тематским вечерима на којима ће бити представљене различите културе, указујући на разноврсност светске и националне културне баштине и значај њихове презентације и  очувања.

У деветој години постојања, манифестација Лето на Тргу галерија приказаће програме који су резултат успешне сарадње музејских установа и амбасада страних земаља и њихових културних центара и института у Републици Србији доприносећи промоцији и разумевању различитих култура. Уз то, кроз ову манифестацију, музејске институције смештене на Тргу галерија оживљавају сам Трг и чине га уметничким средиштем Новог Сада. С обзиром да се овај простор налази у старом језгру Новог Сада, будуће европске престонице културе, програми који се традиционално одржавају из године у годину истичу га као једну од значајних културних тачака града претварајући Трг у место окупљања, креативног деловања, културне интеракције и квалитетне забаве.

Посетите програме манифестације Лето на Тргу галерија 2020, сваког четвртка у 21 сат.

С обзиром на погоршање здравствене ситуације у земљи током лета, манифестација је била на кратко одложена, да би од четвртка, 27. августа било омогућено да се програм настави, на задовољство организатора и публике.ПРОГРАМ:

 

2. јул

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Свечано отварање

Концерт„Кло кло“

У знаку добресарадње с Француским институтому Србији – Огранком у Новом Саду, манифестацију започињемо концертом познатог акустичког ансамбла„Кло кло“из Новог Сада. Њихов репертоар одликује жанровска разноликост, а препознатљиви су по женском вокалу и врхунском извођењу композиција које спадају у медитеранске и карипске музичке драгуље. Поводом отварања манифестације Лето на Тргу галерија, створиће незаборавну атмосферу франкофоним темама и музиком блиском тзв.jazz manouche“.

 

9. јул

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Квиз Колико смо „културни”?

са Николом Костићем

Познати квиз-мастер из Новог Сада, Никола Костић Ли Мен, припремиће специјална питања из ликовне уметности, књижевности, историје, позоришта и филма како бипублика проверила своје знање из ових области. У друштву своје четворочлане екипе имаћете прилику да се играте, уживате, сазнате нешто ново, али и да освојите лепе „музејске” награде. Екипу од четири члана потребно је пријавити на телефон 021 4899 013 до 6. јула.

 

16 . јул

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Путопис Слађане Велендечић Милаковић

Цртице из Копенхагена или како је север Европе изгубио епитет хладни

Да ли је могуће да најсрећнија нација на свету живи у држави где киша пада просечно 179 дана у години? Могуће је. Све је ствар перспективе, што потврђује и данска изрека: „Нема лошег времена; постоји само лоша одевна комбинација“. Кроз причуо Копенхагену и Данцима створимо hygge (забаву) на Тргу галерија, заједно са Слађаном Велендечић Милаковић, музеалком и заљубљеницом у путовања.


***

С обзиром на погоршање здравствене ситуације у земљи током лета, манифестација је била на кратко одложена, да би од четвртка, 27. августа било омогућено да се програм настави, на задовољство организатора и публике.

***

27. август

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Предавање Марије Стобород Шибанов

Руска чајанка: традиција и уметност

Захваљујући Рускињи заљубљеној у уметност, историју и гастрономију, публика ће уз дегустацију посебног леденог чаја и колачића, имати прилике да чује занимљиву причу о томе како је један Србин донео кинески чај у Европу, како је чајанка постала део свакодневног живота у Русији и како се ова традиција одразила на уметничка дела познатих руских сликара.


3. септембар

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Филмско вече

Рубен Брант, колекционар / Ruben Brandt, a gyüjtő

Колегијум Хунгарикум и Спомен-збирка Павла Бељанског приређују филмско вече уз вишеструко награђиван мађарски анимирани филм Рубен Брант, колекционар, редитеља, сценаристе и аниматора Милорада Крстића, из 2018. године. Прича о психотерапеуту који постаје планетарно најтраженији пљачкаш музеја попут Лувра, Тејта, Ермитажа тј. њихових ремек-дела, гледаоца оставља без даха током напете авантуре у свету историје уметности.


10. септембар

Заједнички врт ГМС и СЗПБ

Вече изненађења уз пријатеље Галерије Матице српске

Галерија Матице српске ће у сарадњи са својим дугогодишњим пријатељима приредити вече изненађења на којем ће публика уживати у дегустацији специјалног летњег коктела и посластице. На вама је да будете довољно радознали и дођете у заједнички врт Галерије Матице српске и Спомен - збирке Павла Бељанског, а ми ћемо се побринути за незаборавни доживљај и несвакидашњу забаву.


Врт ГЛУРМ

*датум одржавања програма ће бити благовремено објављен

Филмско вече

Линија живота

Cinema City  и Поклон збирка Рајка Мамузића Вас позивају на пројекцију филма редитеља Дарка Бајића о његовом оцу Милошу Бајићу, једном од највећих српских уметника ХХ века. Сликар је са студија Ликовне академије одведен у логор Маутхаузен, где је проживљене страхоте преточио у серију цртежа које је, након ослобођења 1945. године, изнео из логора. Филмска прича се са пијететом осврће на истрајност, снагу и наду уметника исказану у најтежим тренуцима, и на утицај потресног искуства на сликарев живот и уметност.


Врт ГЛУРМ

*датум одржавања програма ће бити благовремено објављен

Концерт

Музички времеплов: Богдан Ранковић и Сербоплов

Новосадски музички ансамбл, основан 2005. године, темељи се на звуку српске грађанске музике XIX и прве половине XX века. Основна форма Сербоплова је коло, било да је оно изворно, градско или новијег типа, употпуњено ауторским композицијама у традиционалном стилу. У музици Сербоплова се могу чути и елементи фолклора из региона, као и примесе попа и џеза. Чланови ансамбла су Богдан Ранковић (кларинет, саксофон, фруле), Ервин Малина (контрабас), Мирослав Пап (гитара/електрична гитара) и Драгана Кузмановић (хармоника).


Врт ГЛУРМ

*датум одржавања програма ће бити благовремено објављен

Предавање др Наде Савковић

Велико путовање тројице српских писаца                                                                                

Феномен великог едукативног путешествија по Италији – grand tour – настао је као културна творевина британске елите и врста новог ходочашћа у XVII и XVIII веку. Својеврсни гранд тур остварили су и знаменити српски уметници, писци и учитељи, те су упознали културно и уметничко наслеђе Италије: године 1780. Доситеј Обрадовић, и 1818. године Павле Соларић, док се верује да је 1803. године по Италији путовао Јоаким Вујић. Предавање ће предочити утицај ових путовања на личности и дела просветитељства.