ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2024.

27.06.2024 - 29.08.2024

Манифестација

ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА 2024.

ФисКултура без граница

27. јун – 29. август 2024. године

Трг галерија, Нови Сад

Понете олимпијским духом, институције на Тргу галерија ће, у периоду од јуна до августа, бити у знаку (фис)културе, спајајући уметност и спорт. Још од античких времена, спортисти су имали посебно место у ликовним уметностима, инспиришући Фидију, Мирона и Поликлета за најпознатија скулпторска дела, а инспирација спортом присутна је код уметника све до данас. Дружећи се са суграђанима више од једне деценије, програм манифестације „Лето на Тргу галерија” прилагођавао се актуелним темама и интересовањима међу публиком, доприносећи да трг на коме се налазе три новосадске галерије постане значајни центар културе у Новом Саду. „Лету на Тргу галерија” је до претходне године присуствовало преко 22 000 посетилаца, што ову манифестацију чини незаобилазним културним догађајем током летњих месеци. Програм обухвата ликовну, музичку, сценску и филмску уметност и на занимљив начин пружа нова сазнања посетиоцима у пријатном летњем амбијенту галеријских вртова. Ове године, кроз различита предавања, путописе, филмске и музичке вечери излазимо ван граница и упознајемо се са историјом олимпијских игара и њиховим утицајем на уметност и културу.

Новину овогодишње манифестације представља поставка изложбе оригиналних плаката и аутентичних фото албума са појединих Олимпијских игара из колекције Музеја Војводине, коју ће публика моћи да види у другој половини августа у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића.

Посетите програме манифестације сваког четвртка у 21.00 сат од 27. јуна до 29. августа. Улаз на све програме је бесплатан.

Реализацију манифестације „Лето на Тргу” галерија 2024. омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима и Управа за културу Града Новог Сада.

ПРОГРАМ

Галерија Матице српске

27. јуна у 21.00 сат

Свечано отварање манифестације Концерт „Музејског олимпијског тима” На отварању овогодишње манифестације публика ће имати прилике да ужива у хитовима који су изведени на неким отварањима Олимпијских игара, које ће поред свог редовног репертоара извести чланови акустичног ансамбла „КЛО кло”. Заједно са организаторима манифестације они чине музејско-музички олимпијски тим. На челу, као и увек, биће вокал Вања Манић Матић, док ће остатак тима чинити: Лазар Новков, хармоника, Ервин Малина, контрабас, Предраг Ђурић, гитара, Милан Јанчурић, кларинети саксофон и Иштван Чик, перкусије.

4. јул у 21.00 сат

Предавање „О чему говоримо када говоримо о спорту”

Проф. др Владимир Гвозден, историчар књижевности

Реч спорт означава разоноду и одмор, али је временом је почела све више да подразумева такмичење у физичким активностима. Но, онда су последњих деценија око тих такмичења настали особени облици културе и економије, па су се границе именице спорт данас прошириле више него икад. Ово предавање, чији је наслов инспирисан Муракамијевом књигом „О чему говоримо када говоримо трчању”, покушаће да осветли какво је место спорта у култури и уметности, нарочито књижевности, с циљем да обликује и освести наше преставе о битним феноменима данашњице као што су култура тела, компетиција, рекреација, фитнес.

11. јул у 21.00 сат

Предавање „У борби за Девисов пехар: тенис и визуелна култура међуратне епохе“

Проф. др Симона Чупић, историчарка уметности

Биће ово прилика да се са проф. др Симоном Чупић подсетимо доласка Анрија Кошеа – у то време најбољег тенисера света – у Београд 1929. године, док ишчекујемо долазак Новака Ђоковића у Париз. Разговараћемо о борби за „Девисов пехар” репрезентације Краљевине Југославије, о томе који је сликар био најбољи тенисер, као и где је место спорта у уметности међуратне епохе.

25. јул у 21.00 сат

Квиз „Олимпијски лексикон”

Бранимир Арсић, Српска квиз асоцијација

Екипни квиз о историјату летњих олимпијских игара у којем ће такмичари и публика моћи да провере своје знање, не само о спортистима који су их обележили, већ и да се подсете и „пропратних“ и историјских личности из других сфера јавног живота који су на неки начин допринели популаризацији овог спортског феномена.

Екипе од 4 члана које желе да се такмиче, потребно је да се пријаве путем телефона 021/4899000 или мејл адресе info@galerijamaticesrpske.rs до 22. јула 2024. године.

Спомен-збирка Павла Бељанског

18. јул у 21.00 сат

Концерт „Сана Гарић” Сана Гарић пише поезију и бави се рок музиком. Заједно са својим бендом осваја регион и позиционира се на европској сцени. Након Femix fest-a, Nišville Jazz фестивала, Exit-a, холандског Eurosonic Noordeslag-a, загребачког INmusic и других фестивала, стиже и на„Лето на Тргу галерија“. Као соло извођач ауторске и амбијенталне електронске музике Сана Гарић сарађује са многим бендовима и ауторима, међу којима су и неки од пионира електронске YU сцене (Свемирци, Лира Вега, Београд итд). Ауторске композиције обојене свежим електро звуком, доминирају на првом албуму „Свет за нас”, као и на другом „Наочаре за срце”, чију реализацију су употпунили нови чланови бенда Милорад Ристић – Мики / бас (донедавно Darkwood Dub), Феђа Том Франклин / бубањ (Fish in Oil) и Душан Ристић / гитара (Veliki prezir). Музика и емотиван глас Сане Гарић који дају посебну чар њеним концертима, освежиће ово олимпијско лето на Тргу галерија.

1. август у 21.00 сат

Предавање „Олимпијске игре у Токију као круна спортске каријере ”

Ружица Карајовић-Иброчић

Успешна веслачица, тренер, искусни интернационални веслачки судија, професор светске књижевности и лектор, Ружица Карајовић Иброчић једна је од 20 судија у овом спорту одабраних за учешће на Олимпијским играма у Токију 2021. године. Свестрана Новосађанка, веслачку каријеру започела је 1988, а већ 1991. године освојила је сребрну медаљу на Светском првенству у Шпанији у дисциплини дубл скул. Три деценије касније остварила се и као признати судија у веслању. На овогодишњем „Лету на Тргу галерија” Ружица Карајовић Иброчић ће говорити о стеченим искуствима и занимљивим доживљајима као једна од малобројних жена међу ангажованим судијама на Олимпијским играма. Њен спортски дух одиграо је важну улогу и у примени посебних мера против COVID-19.

8. август у 21.00 сат

Представа „Место добре раднице”

Ауторке: Милена Миња Богавац, Фросина Димовска, Иста Степанов, Дуња Црњански

Представа „Место добре раднице” подсетиће нас како су се превазилазиле границе у 2020. години, години у којој је свет стао, и кад први пут у модерној историји нису одржане Олимпијске игре. Представа на духовит начин уводи гледаоца на састанак групе за самопомоћ и подршку четири жене, које повезује радно искуство у уметности и култури, користећи елеметне кабареа, предавања и трибине. Бавећи се проблематиком онлајн наставе и нових модела рада, друштвеном стварношћу и образовањем, уметнице проблематизују улогу просвете и домет њеног утицаја на младе у нашем друштву, као и изгледе осавремењавања школства, али и ментално здравље људи.

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића

15. август у 21.00 сат

Предавање „Олимпијада и филм – паралелни развој и додирне тачке ”

историчари Љиљана Костић и Марко Ушћебрка 

Историчари из Музеја Војводине - Љиљана Костић и Марко Ушћебрка и кустос Поклон збирке Рајка Мамузића Бранко Јанковић, бавиће се појединим догађајима и личностима из нашег спорта везаних за Олимпијске игре, а пошто је тема Олимпијада и филм, предавање ће пружити једно виђење паралелног развоја ова два феномена, који се кроз историју често преплићу и допуњују. Током предавања биће приказано неколико краткометражних и документарних филмова који се тичу теме.

Током августа месеца у Галерији поклон збирке Рајка Мамузића посетиоци ће моћи да погледају и изложбу са оригиналним плакатима и аутентичним фото албумима са појединих Олимпијских игара.

 22. август у 21.00 сат

Филмско вече „Одрастање – олимпијска дисциплина ”

Вече посвећено деци и младима кроз пројекцију филма „Тркач” из 1984. године, иранског редитеља Амира Надерија. Филм прати одрастање дечака Амира у једној иранској луци. Све послове које ради да би опстао и свака игра са његовим вршњацима подсећа на неку спортску дисциплину којој сви они приступају са великом посвећеношћу и пожртвовањем и са дубоким осећајем за правичност. У току целог филма Амир са чежњом посматра бродове, возове, авионе. Они су синоним за путовање и у дечаку буде и одржавају наду у бољи живот за који је он решен да се бори. 

29. август у 21.00 сат

Концерт групе „Deep Steady”

Финално вече Лета на Тргу галерија 2024. уприличиће наступ групе „Deep Steady” из Новог Сада. Публика ће имати прилику да ужива у ska-jazz мелодијама овог инструменталног састава који постоји од 2015. године и иза себе има два студијска албума и пуно запажених наступа по земљи и региону. Пошто ће Олимпијске игре 2024. до тада бити завршене, овај концерт ће бити идеална прилика да прославимо медаље наших спортиста.